Tempeh – z czym to się je? Czym jest, skąd pochodzi i jak go przyrządzać?

Produkty wegańskie   17.07.2017

O ile tofu zyskało już sporą popularność (i sieć dystrybucji) w naszym kraju, to do tempehu wciąż odnosimy się z dozą nieufności. A szkoda, bo to produkt, który sprawi każdemu ambitnemu kucharzowi wiele frajdy, a gościom – zapewni niezapomniane wrażenia smakowe.

Tempeh: krótka historia

Tempeh wywodzi się z kuchni indonezyjskiej. To produkt wytwarzany z całych ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Namoczone ziarna soi gotujemy z dodatkiem substancji zakwaszającej. Po odcedzeniu i osuszeniu ziaren, dodajemy do nich starter z zarodnikami Rhizopus oligosporus. Pozostawiamy tempeh do inkubacji na czas 24-36 godzin w odpowiedniej temperaturze (30-42°C).* Końcowy produkt jest bogaty w substancje odżywcze, takie jak łatwo przyswajalne białko, żelazo, witaminy z grupy B. Nie bez powodu stanowi idealny substytut mięsa i innych produktów odzwierzęcych dla wegetarian i wegan.

Do dzieła!
Smak tempehu jest specyficzny, można opisać go jako grzybowo-orzechowy. Jednak podobnie jak tofu, tempeh doskonale przyjmuje smaki, dlatego możemy go dowolnie marynować. Chcąc „podkręcić” jego naturalny smak, przyrządzamy marynatę z sosu sojowego, syropu klonowego, papryczek chili, czosnku, soku z cytryny i delikatnego oleju. Marynujemy przez kilka godzin, a następnie kroimy w paski i smażymy w woku metodą stir-fry. Podajemy z makaronem ryżowym i warzywami.

Smacznego!

Rzecz jasna, możemy po prostu zaopatrzyć się w gotowy tempeh!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Skomentuj i podziel się swoją opinią!