atom/ico/search
MENU 37D02AA3-0720-4E75-AED1-51AEE680D3D0 Created with sketchtool.
ZAMKNIJ 375D118D-84FF-48D0-BD30-194B2F6BE727 Created with sketchtool.
Strona główna > Olej arachidowy do smażenia – właściwości, zastosowanie

Olej arachidowy do smażenia – właściwości, zastosowanie

W ostatnim czasie obserwujemy rosnącą popularność egzotycznych tłuszczów roślinnych. Zyskują one uwagę konsumentów między innymi ze względu na ich unikalne cechy sensoryczne. Przykładem takiego tłuszczu może być olej arachidowy. Więcej o jego właściwościach w poniższym artykule.

Olej arachidowy – właściwości

Olej arachidowy jest szczególnie popularny w Azji, w takich krajach jak Chiny, Indie, Laos, Wietnam i Kambodża, gdzie stosuje się go do większości potraw. Jest tam dostępny w kilku postaciach – tłoczony na zimno o wyraźnie orzechowym smaku i żółtej barwie, rafinowany – jaśniejszy i pozbawiony smaku oraz „prażony”, popularny w południowej i południowo-wschodniej Azji, o bardzo wyrazistym smaku orzechów, stosowany jako dodatek aromatyczny.

Olej arachidowy należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu i spożyć w ciągu kilku miesięcy.

Cechuje się obecnością zróżnicowanych kwasów tłuszczowych:

  • jednonienasyconych: 52%
  • wielonienasyconych: 32%
  • oraz nasyconych: 16%

Stanowi ubogie źródło kwasów omega-3, dlatego podczas przygotowywania dań powinien być łączony z produktami, które są w nie bogate. Dodatkowo stanowi źródło witamin i antyoksydantów – zawiera witaminę E, kwas kumarowy czy skwalen. W jego składzie obecne są również sterole, które są niezwykle skuteczne w walce z nadwyżką „złego cholesterolu” LDL.

Olej arachidowy – zastosowanie

Olej arachidowy w kuchni stosuje się zwykle do smażenia oraz jako aromatyzujący składnik sosów do sałatek. Idealnie nadaje się on też do surówek, warzyw i najróżniejszych potraw podawanych na zimno. Olej arachidowy sprawdza się jako dodatek do budyniu, ryżu z owocami, naleśników czy też racuchów. W Indiach olej arachidowy stosuje się również do wyrobu wegańskiej formy masła ghee (klarowanego) – vanaspati. Można na nim smażyć, ale nigdy powyżej punktu dymienia, który jest jednak bardzo wysoki – wynosi 225°C.

Źródła:

  1. https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/olej-arachidowy-dla-zdrowia-i-urody/
  2. https://bonavita.pl/olej-arachidowy-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-kosmetyce
  3. https://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/types-of-cooking-oil
  4. https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/olej-arachidowy-wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowanie-aa-nkob-JhKf-6DMK.html
  5. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/peanut-oil
  6. https://www.thespruceeats.com/what-is-peanut-oil-1328456
  7. Pokorny J., Sakurai H.: „Nowe oleje roślinne o zmodyfikowanym składzie i specjalnym przeznaczeniu.”, Przemysł Spożywczy, 2000, 54(11)/50-51.
  8. Wroniak M., Cenkier J.: „Porównanie cech sensorycznych, fizyko-chemicznych i stabilności oksydatywnej wybranych olejów tłoczonych na zimno.”, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk
  9. Rolniczych, 2015, 581/123-133.
  10. Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K.: „Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno.”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2006, 2(47)/46-58.

Wyszukaj

Facebook

Newsletter

Nie masz konta? Zarejestruj się